Babka korzenna

Babka korzenna
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Proponuję dziś przepis na pyszną babkę korzenną, ciasto na niedzielę i od święta, miękkie, aromatyczne i wilgotne, serdecznie polecam :-)

Składniki

  • 200 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • półtorej szklanki mąki pszennej
  • ok. pół szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 100 g rodzynków
  • 2 łyżeczki skórki pomarańczowej
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • ok. 1 szklanka cukru pudru (lukier)
  • sok z połowy cytryny (lukier)
  • trochę skórki pomarańczowej do dekoracji (lukier)

Przygotowanie

  1. 1. Miękkie masło przekładamy do misy miksera, dodajemy 1 szklankę cukru i ucieramy.

    2. Następnie dodajemy po jednym całym jajku (razem 4) i dalej miksujemy.

    3. Półtorej szklanki mąki pszennej przesiewamy do miski, następnie dodajemy 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki kakao, 1 łyżeczka cynamonu, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej i mieszamy.

    4. Następnie zmieszaną mąkę z przyprawami dodajemy do ciasta i dalej miksujemy.

    5. Ciasto nie może być zbyt gęste, musi być luźne, dlatego dolewamy ok. pół szklanki mleka, ewentualnie trochę więcej, by osiągnąć luźną konsystencję i dalej miksujemy.

    6. 100 g rodzynków sparzamy, odcedzamy, dodajemy 2 łyżeczki skórki pomarańczowej oraz 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i mieszamy.

    7. Rodzynki wraz ze skórką pomarańczową dodajemy do ciasta. Foremkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, przelewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.

    8. Pieczemy przez ok. 45 minut z grzaniem góra-dół na drugiej półce od dołu. Do suchego patyczka.

    9. Ciasto studzimy w foremce, wystudzone przekładamy na talerz. Lukier - ok. szklanka cukru pudru + sok z połowy cytryny, mieszamy, ewentualnie trzeba dodać więcej soku lub wody, jeśli lukier okaże się zbyt gęsty.

    10. Lukrujemy ciasto.

    11. Dekorujemy skórką pomarańczową i gotowe. Smacznego :-)

Komentarze do przepisu (2)

Pani_Domu 09 lipca
Pyszna babka!
Kawa-z-mlekiem 11 lipca
Bardzo polecam i pozdrawiam serdecznie :-)
Składniki
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • półtorej szklanki mąki pszennej
  • ok. pół szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 100 g rodzynków
  • 2 łyżeczki skórki pomarańczowej
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • ok. 1 szklanka cukru pudru (lukier)
  • sok z połowy cytryny (lukier)
  • trochę skórki pomarańczowej do dekoracji (lukier)
Składniki