Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka jest smaczna i wilgotna.
miska, łyżka, łyżeczka, keksówka (11x30cm), tarka,
Jeden z najsmaczniejszych chlebów, który piekła nasza babcia. Mocno chrupiący...
Odsłon: 27
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 140
Jeden z najsmaczniejszych chlebów, który piekła nasza babcia. Mocno chrupiący...
Odsłon: 27
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 140
Składniki
Cytrynę dokładnie umyj, sparz wrzątkiem, osusz, skórkę zetrzyj na tarce, z cytryny wyciśnij sok. Masło rozpuść w małym rondelku na małym ogniu cały czas mieszając ( masło nie może się zagotować ! ), odstaw do przestudzenia.
Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodaj jogurt, wymieszaj, najlepiej rózgą cukierniczą lub mikserem na wolniejszych obrotach. Wlej przestudzone, ale płynne masło, dodaj sok z cytryny oraz otartą skórkę , ponownie wymieszaj jak poprzednio. Wsyp wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą przez sitko mąkę , dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Na końcu dodaj wiórki kokosowe, całość wymieszaj drewnianą łyżka. Ciasto przełóż do formy keksówki ( 11x30 cm ), wyrównaj łyżką .
Piec w nagrzanym piekarniku ( 180 C przez około 50 minut. Patyczkiem sprawdź, czy ciasto jest już upieczone. Babkę po wyjęciu z piekarnika pozostaw na około 15 minut w foremce, a następnie wyjmij na drewnianą deseczkę. Po wystudzeniu możesz udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową .
Życzę smacznego !