Babka kokosowa na maślance

Babka kokosowa na maślance
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: ilovebakepl
Babka kokosowa na maślance

Składniki

  • 170 g masła lub margaryny, temp. pokojowa 2 szklanki mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji 3 duże jajka
  • 1 szklanka maślanki, temp. pokojowa 1 szklanka wiórków kokosowych
  • SKŁADNIKI NA POLEWĘ: 1 szklanka cukru pudru 2-3 łyżki maślanki
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych, podpieczonych

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz mieszamy z solą. Miękkie masło miksujemy przez chwilę, następnie dodajemy cukier i ponownie miksujemy przez ok. 8 minut, co jakiś czas zsuwając łopatką ciasto z brzegów miski. Do masy dodajemy wanilię oraz stopniowo jajka, następnie suche składniki naprzemiennie z maślanką. Pod koniec do ciasta dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. Formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy mąką ( nadmiar strzepujemy z formy ), przekładamy surowe ciasto i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 C i pieczemy przez ok. 50-60 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy ciasto na 15 min. Wyjmujemy po około godzinie i delikatnie wysuwamy z formy. Ostudzoną babkę oblewamy delikatnie polewą ( cukier puder wymieszany z maślanką ) i obsypujemy podprażonymi na suchej patelni wiórkami koksowymi. Podajemy po zastygnięciu ( ok. 20 min )

http://ilovebake.pl/2014/03/28/babka-kokosowa-na-maslance-przepis/

Komentarze do przepisu (7)

Konto usunięte 02 kwietnia 2014
Ulubione ciasto mojego ślubnego,zjadłby nawet połowę.
luna76 02 kwietnia 2014
Cudowna!!!
kstr54 02 kwietnia 2014
zarabista !!! jesli smakuje tak jak wyglada to....juz jest moja a moj slubny jej nie dotknie(kokos)... Czytaj całość »
zarabista !!! jesli smakuje tak jak wyglada to....juz jest moja a moj slubny jej nie dotknie(kokos) hahahah,pozdrawiam
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 170 g masła lub margaryny, temp. pokojowa 2 szklanki mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji 3 duże jajka
  • 1 szklanka maślanki, temp. pokojowa 1 szklanka wiórków kokosowych
  • SKŁADNIKI NA POLEWĘ: 1 szklanka cukru pudru 2-3 łyżki maślanki
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych, podpieczonych
Składniki