Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na święta Wielkanocne. Jeżeli ktoś ma ochotę na coś innego niż mazurek :)
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 275
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 275
Składniki
W pierwszej misce mieszamy suche składniki takie jak: dwa rodzaje mąki, proszek do pieczenia i kisiele (Mąki najlepiej przesiać, baba będzie wtedy bardziej pulchna).
Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy w drugiej misce z cukrem oraz margaryną lub masłem.
Następnie dodajemy mleko i dalej chwile mieszamy. Ubijamy pianę z białek, które nam pozostały.
Na koniec wszystkie składniki łączymy ze sobą w jednolitą masę delikatnie mieszając. Przelewamy do dwóch małych foremek bądź jednej dużej. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 30min. Tak przygotowaną Babę, można udekorować lukrem lub posypać cukrem pudrem.