Babka kawowa z dodatkiem jogurtu:

Babka kawowa z dodatkiem jogurtu:
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: helenapon
Kolejna babka na wielkanocny stół. Świeże truskawki będą się nam kojarzyły z nadchodzącą wiosną.

Składniki

  • 5 dużych jaj
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku
  • 3/4 szklanki cukru
  • 70 ml jogurtu
  • 30 ml gorzkiego naparu z kawy
  • 100 g miękkiego masła
  • Dodatkowo:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • Płatki migdałowe
  • kolorowa posypka
  • kilka świeżych truskawek

Przygotowanie


  1. Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem.
    Obie mąki wymieszać z proszkiem.
    Napar z kawy ostudzić (nie słodzić)
    Do utartego masła z cukrem wbijać po jednym całym jajku i dodawać po łyżce zmieszane mąki z proszkiem.Cały czas miksując- wlewać jogurt i napar z kawy.
    Wyłączyć mikser i całość wymieszać dokładnie łyżką, Przelać do formy babkowej z kominkiem,wysmarowanej olejem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 50 minut.
    Babkę po ostudzeniu oblać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą, udekorować kolorową posypką, płatkami migdałowymi i świeżymi truskawkami.




Komentarze do przepisu (5)

slodkisentyment 03 kwietnia 2019
Wygląda przepysznie :)
SlodkoSlodka83 03 kwietnia 2019
Piękna baba :-)
Docherro 03 kwietnia 2019
Piękna i pyszna babka:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 5 dużych jaj
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku
  • 3/4 szklanki cukru
  • 70 ml jogurtu
  • 30 ml gorzkiego naparu z kawy
  • 100 g miękkiego masła
  • Dodatkowo:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • Płatki migdałowe
  • kolorowa posypka
  • kilka świeżych truskawek
Składniki