Babka kawowa do kawusi-pyszna i pulchna!

Babka kawowa do kawusi-pyszna i pulchna!
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: mangiare
Każdy co ją spróbował ,zabierał się za drugi kawałek. Co tu dużo ukrywać jest po prostu pyszna. Zapraszam na filmik, tam zobaczysz krok po kroku jak robię ,ta babkę.

Składniki

  • jajka 3
  • cukier 230 g
  • masło rozpuszczone 180 g
  • kawa nie słodzona 150 ml
  • mąka tortowa 380 g
  • proszek do pieczenia 2 i pół łyżeczki
  • cukier puder do dekoracji

Przygotowanie

  1. Jajka ze szczyptą soli zakręcić mikserem ,dodać cukier i ubijać na jasną masę, następnie dodać rozpuszczone masło zakręcić mikserem ,wlać zimną kawę i też zakręcić mikserem.

  2. Do masy stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mąkę wcześniej przesiałam. Piekarnik w międzyczasie włączyć na temperaturę 180 stopni funkcja góra dół.

  3. Tak wymieszane ciasto wylewamy do formy o średnicy 26 cm. Ja podzieliłam ciasto na drugą małą foremkę w kształcie króliczka. Formy posmarowałam tłuszczem i posypałam mąką.

  4. Wstawiam do nagrzanego piekarnika na środkową półkę i piekę króliczka 15 minut natomiast babkę pieczemy do suchego patyczka. Ja piekłam 40 minut. Pamiętaj każdy piekarnik inaczej piecze.

  5. Babkę piekłam teraz na Wielkanoc ,wszystkim bardzo smakowała. Taką babkę możesz polać lukrem . Przepis na lukier znajdziesz na tutaj w moich przepisach lub na moim kanale na Youtube.
    Teraz zapraszam Cię na filmik.


    Buon appetito!

Składniki
  • jajka 3
  • cukier 230 g
  • masło rozpuszczone 180 g
  • kawa nie słodzona 150 ml
  • mąka tortowa 380 g
  • proszek do pieczenia 2 i pół łyżeczki
  • cukier puder do dekoracji
Składniki