Babka kawowa

Babka kawowa
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: izek
Idealna dla miłośników kawy i słodyczy!

Składniki

  • Mąka pszenna 250 gram
  • Masło 1 kostka
  • Cukier 180 gram
  • Jajka 4 szt.
  • Cukier wanilinowy 16 gram
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Kawa mielona 2 łyżki
  • Mocna zaparzona kawa 60 ml
  • Mocna zaparzona kawa 60 ml - Szczypta soli

Przygotowanie

  1. Mąkę mieszamy ze szczyptą soli oraz proszkiem do pieczenia. W osobnej misce ucieramy masło z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy stopniowo po jednym jajku oraz po kilka łyżek mąki (ciągle miksując). Wlewamy do tego zaparzoną kawę oraz wsypujemy kawę mieloną. Miksujemy, aby składniki się połączyły.

    *składniki powinny być w temperaturze pokojowej

  2. Foremkę do babki (średnica 22 cm) smarujemy masłem i posypujemy mąką lub bułką tartą. Wlewamy ciasto, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 50 min. w temp. 180 stopni (lub do suchego patyka). Ciasto możemy polać polewą czekoladową, lukrem lub obsypać cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (5)

Nevermore 10 kwietnia 2019
"Baba by się przydała, kiedy zapada zmrok" ;)
Super ciacho, z tą polewą wygląda bardzo apetycznie,... Czytaj całość »
"Baba by się przydała, kiedy zapada zmrok" ;)
Super ciacho, z tą polewą wygląda bardzo apetycznie, mniam :)
izek 10 kwietnia 2019
Dziękuję i polecam wypróbować ;)
Nevermore 10 kwietnia 2019
Na pewno wypróbujemy, bo lubimy słodkości, a babki zwłaszcza :)

Tak odnośnie "BABY" hihi, taki... Czytaj całość »
Na pewno wypróbujemy, bo lubimy słodkości, a babki zwłaszcza :)

Tak odnośnie "BABY" hihi, taki kawałek od nas sprzed paru tygodni ;)

https://www.youtube.com/watch?v=UoI0X-siFi4
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Mąka pszenna 250 gram
  • Masło 1 kostka
  • Cukier 180 gram
  • Jajka 4 szt.
  • Cukier wanilinowy 16 gram
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Kawa mielona 2 łyżki
  • Mocna zaparzona kawa 60 ml
  • Mocna zaparzona kawa 60 ml - Szczypta soli
Składniki