Babka kakaowo - makowa

Babka kakaowo - makowa
> > 6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: lasuch-09
Jest pyszna.

Składniki

Przygotowanie

  1. Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka z cukrem na sztywną pianę.

  2. Żółtka utrzeć z miękką margaryną. Dodać spirytus i ojej. Chwilkę ucierać.

  3. Wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, a na końcu pianę z białek. Lekko wymieszać.

  4. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać 1 łyżkę mąki, do drugiej kakao, a do trzeciej mak i kilka kropel aromatu migdałowego.

  5. Foremkę o wymiarach 30 x 11 cm wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do wypieków.

  6. Nakładać na przemian po jednej łyżce każdego rodzaju ciasta: białe, kakaowe, makowe, następnie w drugim rzędzie: kakaowe, makowe, białe itd. Na szerokości foremki zmieści się po jednej porcji z każdego rodzaju ciasta.

  7. Piec 40 min. w temp. 190 st. C. Przed wyjęciem z piekarnika, sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.

  8. Na koniec polać ulubioną polewą, lukrem lub posypać cukrem pudrem.

  9. Smacznego.

Komentarze do przepisu (3)

Mole3 10 listopada 2009
Wygląda wspaniale i pewnie równie dobrze smakuje. :)
daniella 20 listopada 2009
wypróbowałam.udała się,była pyszna,dziękuję za przepis i pozdrawiam
Konto usunięte 10 stycznia 2012
Trafiłam na to ciasto i od razu poczułam ,że muszę je zrobić.Dodaję do ulubionuch i zrobię przy najbliższej... Czytaj całość »
Trafiłam na to ciasto i od razu poczułam ,że muszę je zrobić.Dodaję do ulubionuch i zrobię przy najbliższej okazji
Składniki
Składniki