Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Po czy podzielić na dwie części. Do jednej dodać startą skórkę z cytryny a do drugiej kakao.
Margarynę utrzeć z żółtkami, cukrami oraz sokiem z cytryny.
Białka ubić osobno i dodać do utartej masy. Delikatnie wszystko razem wymieszać najlepiej drewnianą łyżką.
Gotową masę podzielić na 2 części.
Do jednej dodać mąkę z kakao a do drugiej mąkę ze skórką cytrynową.
Wlać ciasto do blaszki najpierw ciemne ciasto następnie jasne.
Piec w temp. 170-180" od 40-50min. w zależności od piekarnika
Uwaga: jeśli ciasto kakaowe będzie za gęste to należy dodać 1-2 łyżki mleka.
Na koniec polać polewą kakaową jednak u mnie ciasto nie doczekało do tego etapu ;)
Smacznego!
Komentarze do przepisu (1)