Babka kakaowa na białkach

Babka kakaowa na białkach
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Pyszna, pachnąca rumem. Z pewnością upiekę ją na Wielkanoc. Wykorzystałam białka z zamrażarki. Zbierałam je z różnych wypieków. Wystarczyło je rozmrozić i ubić mikserem.

Składniki

  • 7 białek
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki aromatu rumowego
  • 200 g rozpuszczonego, przestudzonego masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Polewa:
  • 70 g masła
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

  1. Białka ubić mikserem na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodać cukier i ubijać nadal, aż cukier się rozpuści. Dodać aromat rumowy. Ciągle ubijać. Dodać po łyżce przesiane mąki, proszek do pieczenia i kakao. Na koniec wlać rozpuszczone, letnie masło. Wmieszać je do ciasta łopatką lub na małych obrotach miksera.
    Ciasto przelać do foremki z kominem. Foremka musi być dokładnie wysmarowana masłem i wysypana kaszką manną lub bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku w 175 st. C 45-50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy babka już się upiekła
    Wyjąć z foremki po całkowitym wystudzeniu. Polać polewą z masła, cukru pudru i kakao.

Komentarze do przepisu (4)

fafiatko 26 lutego
Baba jak marzenie!
Bake-cook 26 lutego
A ja się zawsze zastanawiałam co dobrego zrobić z nadmiarem białek :) muszę kiedyś wypróbować ten przepis.
kucharka-amatorka 27 lutego
Dziękuję.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 7 białek
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki aromatu rumowego
  • 200 g rozpuszczonego, przestudzonego masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Polewa:
  • 70 g masła
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki cukru pudru
Składniki