Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Obowiązkowa babka ,która gości od XXX lat w każdy weekend u moich rodziców. Smaczna ,delikatna ,"mokra"...Yummy!
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 161
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 33
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 74
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 46
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 161
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 33
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 74
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 46
Składniki
Żółtka oddzielamy od białek ,ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Białka ubijamy na sztywną pianę. Mąkę i proszek mieszamy razem ,przesiewamy. Dzielimy na pół. Do żółtek (cały czas ubijając) dodajemy stopniowo olej i część suchych produktów. Gdy masa będzie połączona ,również stopniowo dodajemy wodę oraz drugą część suchych produktów. Masę z żółtek delikatnie łączymy z białkami. Przelewamy do nasmarowanej tłuszczem formy (zostawiamy trochę masy). Pozostawioną część masy mieszamy z kakao i wlewamy do formy (mniej więcej na środek dookoła). Babkę pieczemy 75 minut w temperaturze 175°C. Po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku. Polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.