babka jogurtowo-cytrynowa

babka jogurtowo-cytrynowa
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: izaa_a
pyszna, wilgotna cytrynowo-jogurtowa babka. Takie ciasta właśnie lubię i dość często ją powtarzam. Bardzo ważne aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej...

Składniki

  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • otarta skórka z jednej cytryny
  • sok z jednej cytryny

Przygotowanie

  1. Całe jajka ubijamy na jasną puszystą pianę z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitych jajek dodajemy olej i jogurt, skórkę i sok z cytryny. Mieszamy już nie mikserem tylko szpatułką do połączenia składników.

  2. Do masy dodajemy w kilku partiach przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem. Mieszamy delikatnie szpatułką. Przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej kaszką manną.

  3. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok. 40-50 min. lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem

Komentarze do przepisu (10)

Pyszna babeczka i jaka zolciutka :-)
SlodkoSlodka83 15 kwietnia
Babeczka jak malowana :-)
marianna1289 15 kwietnia
Super wygląda
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • otarta skórka z jednej cytryny
  • sok z jednej cytryny
Składniki