Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wczoraj był przepis na tradycyjną babciną babkę, dzisiaj czas na moją. Jak już wcześniej wspomniałam bardzo lubię aromatyczne pomarańczowo-cytrynowe smaki i zapachy, dlatego właśnie moja babka taka jest. Dodatek jogurtu sprawia, że babka jest niebywale wilgotna. Bardzo lubię ten przepis, dlatego dla przypomnienia jeszcze raz go umieszczam po drobnych modyfikacjach. :)
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 174
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 76
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 174
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 76
Składniki
Masło rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Jajka utrzeć z cukrem oraz z cukrem że skórka cytrynową na bardzo puszystą masę, nastepnie dodać przesiane przez sitko obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia i dalej delikatnie miksować. Dodać również chłodne masło, jogurt naturalny i oba soki. Całość dalej ucierać, (ważne, aby były delikatne obroty), do momentu połączenia składników. Na sam koniec dodać skórkę pomarańczową. Gotową masę przelać do formy, ja użyłam silikonowej, więc niczym już nie natłuszczałam. Babkę piec przez ok.50 min w temp. 180 stopni.
Chłodną babkę polewamy wymieszanym cukrem pudrem z wodą (najlepiej wrzątek) i sokiem pomarańczowym.
Smacznego :)