Babka jogurtowa z pomarańczą i migdałami

Babka jogurtowa z pomarańczą i migdałami
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: bryssska
Bardzo mięciutka i puszysta, o cudnym zapachu pomarańczy z delikatną nutą migdałową. Prosta i szybka, u mnie rozeszła się jeszcze ciepła.

Składniki

  • 175 g masła
  • 175 g cukru
  • 2 jajka
  • 175 g mąki
  • skórka tarta z jednej pomarańczy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 g zmielonych migdałów
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • Lukier:
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy

Przygotowanie

  1. Masło ucieramy na puch z cukrem, a następnie dodajemy do niego jajka i 1/3 mąki.

  2. Wszystko dokładnie miksujemy i dodajemy resztę mąki, tarą skórkę z pomarańczy, sok z cytryny, proszek do pieczenia, tarte migdały i jogurt.

  3. Wszystko dokładnie ze sobą łączymy i wylewamy na foremkę do pieczenia babek wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą lub kaszą manną.

  4. Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 170’C przez 50-60 minut. Po upieczeniu babkę wyjmujemy z foremki i studzimy ją na kratce.

  5. Na jeszcze ciepłą babkę wylewamy lukier czyli cukier puder wymieszany z jogurtem.

  6. Wierzch babki można udekorować kandyzowaną skórką pomarańczy. Smacznego !!!

  7. ;-D

  8. ;-)))

Komentarze do przepisu (20)

SlodkoSlodka83 11 marca
Pyszna babeczka,w sam raz na zbliżające się święta ;-)
Maudie 11 marca
Aż mi pachnie z monitora :)))))
ErJot 11 marca
Bardzo apetyczna:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 175 g masła
  • 175 g cukru
  • 2 jajka
  • 175 g mąki
  • skórka tarta z jednej pomarańczy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 g zmielonych migdałów
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • Lukier:
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
Składniki