Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Babka jogurtowa z budyniem"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 20
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 205
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 182
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 20
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 205
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 182
Składniki
Wbij jajka do misy. Najpierw dodaj cukier kryształ i waniliowy, po chwili mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Przełóż jeszcze jogurt, wlej olej oraz sok z cytryny. Wymieszaj wszystkie na gładkie ciasto.
Formę na babkę wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką. Wyłóż połowę ciasta. Do pozostałego ciasta dodaj proszek budyniowy, wymieszaj i wlej je ostrożnie do formy, na jasne ciasto.
Piecz babkę w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160° C przez ok. 50 minut. Po upieczeniu pozostaw ciasto na krótko w formie do przestudzenia. Następnie wyjmij babkę na metalową kratkę i poczekaj, aż zupełnie wystygnie.
Przygotuj lukier. Z soku wyciśniętego z cytryny i przesianego cukru pudru utrzyj gładką polewę i częściowo polej nią wystygniętą babkę w ten sposób, aby ściekały z niej wąskie strużki lukru.
Udekoruj babę kwiatuszkami marcepanowymi lub innymi gotowymi ozdobami cukierniczymi i poczekaj, aż zaschnie. Czas przygotowania: 75 minut.Źródło: Na żywo