Babka jogurtowa z brzoswkiniami

Babka jogurtowa z brzoswkiniami
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: HabibiChi
Pyszne, lekkie ciasto na bazie jogurtu naturalnego bez dodatku innego tłuszczu.

Składniki

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki curkru
  • 2,5 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 160 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 230 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1/2 puszki brzowskwiń

Przygotowanie

  1. Rozdzielamy białka od żółtek. Następnie białka ubijamy na pianę dodajemy szczyptę soli i powoli dosypujemy oba cukry. Miksując na wysokich obrotach.

  2. Zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka oraz jogurt i krótko miksujemy do połączenia składników.

  3. Przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy.

  4. Wykładamy keksówkę o wymiarach 20x11x7,5 cm papierem do pieczenia. Przelewamy do niej masę następnie oprószamy mąką brzoskwinie i układamy na wierzchu ciasta.
    Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 40 minut do momentu aż się zarumieni i tzw. suchego patyczka dla pewności.

Komentarze do przepisu (1)

KORAL 19 kwietnia 2017
Fajna babeczka :)
Składniki
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki curkru
  • 2,5 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 160 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 230 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1/2 puszki brzowskwiń
Składniki