Babka jogurtowa z borówkami

Babka jogurtowa z borówkami
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Słodki , pachnący weekend to podstawa w moim domu :)

Składniki

  • * 2 czubate szklanki mąki * 3/4 szklanki cukru * 4 jajka * 80 ml oleju
  • * 350 ml jogurtu naturalnego * 3 łyżeczki proszku do pieczenia * 3 łyżeczki cukru waniliowego * 350 g borówek

Przygotowanie

  1. Jajka oraz jogurt powinny być wcześniej wyjęte z lodówki , celem ogrzania.
    Borówki myjemy i osuszamy .
    Blaszkę keksówkę smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą .

    Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puch . Następnie dodajemy olej i miksujemy . Kiedy składniki się połączą dodajemy jogurt naturalny i nadal miksujemy . Kolejnym krokiem jest dodanie mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia . Mąkę dodajemy małymi porcjami . Jeśli uważamy , że ciasto jest zbyt gęste można dodać jogurtu .
    3/4 ciasta wylewamy do blaszki ,na ciasto wykładamy 3/4 borówek i następnie wylewamy resztę ciasta , a na wierzch posypujemy resztę borówek .
    Pieczemy około godziny w 180 stopniach .
    Po upływie około 45 minut , jeśli ciasto jest nadal rzadkie w środku ( należy sprawdzić drewnianym patyczkiem od szaszłyków ) a rumiane na wierzchu, przykrywam górę ciasta folia aluminiową i zmniejszam temperaturę do 160 stopni . Piekę jeszcze 15 minut , ponownie sprawdzam w środku patyczkiem i jeśli jest już dobre wyjmuje i posypuję cukrem pudrem.
    Trzeba wziąć pod uwagę , że ciasto jest wilgotne w środku , co nie znaczy , że jest surowe .

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 14 czerwca
Pyszotka:)
Malgoskawkuchni 15 czerwca
Polecam :)Pozdrawiam
Składniki
  • * 2 czubate szklanki mąki * 3/4 szklanki cukru * 4 jajka * 80 ml oleju
  • * 350 ml jogurtu naturalnego * 3 łyżeczki proszku do pieczenia * 3 łyżeczki cukru waniliowego * 350 g borówek
Składniki