Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne i wilgotne ciasto łączące smaki czarnego bzu i kardamonu. Idealnie pasuje do popołudniowej kawki i ploteczek ;)
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 662
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 32
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 662
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 32
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Składniki
Nagrzać piekarnik do 180 °C z termoobiegiem (200 °C grzanie góra-dół). Temperatura jest podana do ciast w silikonowej formie, które się trochę słabo nagrzewają. Jeśli używasz metalowej formy do babek, należy obniżyć temperaturę o 20 °C. Formę z kominem dokładnie natłuścić i posypać mąką.
Masło, cukier, kardamon i ekstrakt waniliowy ucierać w misie miksera aż masło zbieleje i zrobi się puszyste. Stopniowo dodać jajko i syrop z kwiatów czarnego bzu.
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo po łyżce mąki na przemian z jogurtem. Ciasto przelać do formy, piec około 45 min, do suchego patyczka. Udekorować lukrem.