Babka jogurtowa

Babka jogurtowa
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Babka łatwa w wykonaniu i smaczna. Upiekłam ją na niedzielę, ale już jest pałaszowana.

Składniki

  • 2 szkl. mąki pszennej (1 szkl=250 ml)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szkl. cukru trzcinowego
  • 4 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 175 ml jogutru typu greckiego (temperatura pokojowa)
  • 100 g miękkiego masła + 1 łyżka do wysmarowania foremki + 1 łyżka kaszki manny
  • 1-2 łyżki cukru pudru do posypania babki

Przygotowanie

  1. Foremkę z kominem wysmarować masłem i wysypać kaszką manną. Nastawić piekarnik na 180 st. C.
    Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie w oddzielnym naczyniu ubić żółtka z cukrem.. Dodać masło i ekstrakt waniliowy. Nadal ubijać robotem. Dodawać po łyżce mąki i jogurtu, aż do wyczerpania tych składników. Na koniec wmieszać delikatnie ubite białka. . Ciasto przełożyć do foremki. Piec około 55 minut. Sprawdzić patyczkiem pod koniec czy już się babka upiekła.
    Po wyjęciu z foremki posypać cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (4)

Docherro 07 marca
Pychoty:)
Dzieki.
fafiatko 09 marca
Pysznosci!!!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 szkl. mąki pszennej (1 szkl=250 ml)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szkl. cukru trzcinowego
  • 4 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 175 ml jogutru typu greckiego (temperatura pokojowa)
  • 100 g miękkiego masła + 1 łyżka do wysmarowania foremki + 1 łyżka kaszki manny
  • 1-2 łyżki cukru pudru do posypania babki
Składniki