Babka jogurtowa

Babka jogurtowa
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Mdelicious
Wilgotna, puszysta, smaczna

Składniki

  • - 4 jajka,
  • - 250g cukru,
  • - 150g miękkiego masła 82%,
  • - 250g mąki,
  • - 250g jogurtu typu greckiego,
  • - 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • - olejek pomarańczowy,
  • polewa
  • - 1 łyżka jogurtu typu greckiego,
  • - 170g cukru pudru,
  • - olejek pomarańczowy,
  • - kilka kostek białej czekolady.

Przygotowanie

  1. Rozpuszczamy łyżkę masła. Smarujemy formę i obsypujemy tartą bułką lub kaszą manną. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni.
    W misie miksera ucieramy masło na puch. Dodajemy stopniowo po jajku i dosypujemy cukier. Następnie zmniejszamy odrobinę obroty w mikserze i dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, jogurt i olejek pomarańczowy. Przelewamy ciasto do formy. Wstawiamy do piekarnika. Po 15 minutach zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez 35 minut (do suchego patyczka).
    Po wyjęciu z piekarnika lekko studzimy ciasto, następnie wyjmujemy z formy.
    Cukier puder miksujemy z jogurtem i olejkiem pomarańczowym. Polewamy babkę. Na koniec obsypujemy startą czekoladą.

Składniki
  • - 4 jajka,
  • - 250g cukru,
  • - 150g miękkiego masła 82%,
  • - 250g mąki,
  • - 250g jogurtu typu greckiego,
  • - 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • - olejek pomarańczowy,
  • polewa
  • - 1 łyżka jogurtu typu greckiego,
  • - 170g cukru pudru,
  • - olejek pomarańczowy,
  • - kilka kostek białej czekolady.
Składniki