Babka hrabina

Babka hrabina
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Babka hrabina czyli babka jakby piaskowa o smaku cytrynowym lub pomarańczowym przekładana czekoladą.

Składniki

  • 1,5szkl. mąki pszennej tortowej (250g)
  • ok. 1/3szkl. mąki ziemniaczanej (50g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jaj
  • 200g masła
  • 0,5szkl. cukru
  • 1 łyżeczka olejku cytrynowego lub pomarańczowego do ciast
  • 150g czekolady
  • 5 łyżek śmietany 30%
  • Polewa:
  • 100g czekolady
  • 4 łyżki śmietany 30%

Przygotowanie

  1. Masło i jaja do tego ciasta należy wyjęłam wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej. Miękkie masło przełożyłam do miski miksera i rozmiksowałam je. Dalej miksując na najwyższych obrotach, wsypywałam powoli cukier. Masło ucierałam z cukrem, aż zrobiła się jasna i puszysta masa, a cukier przestał chrzęścić. Następnie, również nie przerywając miksowania, wbijałam po jednym jajku i miksowałam po każdym do połączenia składników. Mąkę pszenną przesiałam do osobnej miski i wymieszałam z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Wymieszane składniki sypkie dodałam porcjami do masy jajeczno - maślanej i wymieszałam łyżką do połączenia składników. Na koniec do ciasta dodałam olejek i jeszcze raz wymieszałam. Gotowe ciasto przełożyłam do formy keksówki o wymiarach 12x25cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piekłam do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu. Powinno to zająć ok. 50-60minut w zależności od piekarnika. Po upieczeniu ciasto wystudziłam na metalowej kratce. Gdy wystygło, wyjęłam je z formy, odkleiłam papier, ale go nie usuwałam. Babkę pokroiłam (na papierze)wzdłuż na 5 pasów mniej więcej tej samej szerokości. 5 łyżek śmietany podgrzałam i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki czekoladę. Użyłam czekolady gorzkiej i mlecznej po połowie. Może być sama mleczna lub sama gorzka. Odczekałam chwilę i wymieszałam wszystko na jednolitą masę. Czekoladą smarowałam każdy pasek ciasta i sklejałam z następnym. Ciasto trzeba złożyć ponownie tak, aby wyglądała jak początku. Babkę razem z papierem ponownie przełożyłam do blaszki, w której się piekła i wstawiłam do lodówki, żeby czekolada zastygła. Gdy babka się ścisnęła, przygotowałam polewę. 4 łyżki śmietany podgrzałam i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki czekoladę. Odczekałam i wymieszałam. Polewą posmarowałam wierzch i boki ciasta. Wierzch dodatkowo posypałam posypką cukrową. Babkę można pokroić po zastygnięciu polewy. Taka babka jest idealna na każdą okazję. Wbrew pozorom jest łatwa do zrobienia i ładnie wygląda. Polecam.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 02 stycznia
Super:)
WanilioweImprowizacje 03 stycznia
dziękuję
Składniki
  • 1,5szkl. mąki pszennej tortowej (250g)
  • ok. 1/3szkl. mąki ziemniaczanej (50g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jaj
  • 200g masła
  • 0,5szkl. cukru
  • 1 łyżeczka olejku cytrynowego lub pomarańczowego do ciast
  • 150g czekolady
  • 5 łyżek śmietany 30%
  • Polewa:
  • 100g czekolady
  • 4 łyżki śmietany 30%
Składniki