Babka drożdżowa z rodzynkami

Babka drożdżowa z rodzynkami
> > 6 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: lienka4
Jest puszytsta i smaczna.

Składniki

Przygotowanie

  1. Prawdziwa Babka Drożdżowa w sam raz na Święta Wielkanocne. PYSZNA. Jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu- czas oczekiwania tylko na wyrośnięcie Zrobić zaczyn z drożdży- mleko + cukier+ drożdże+ 4 łyżki (tej z 3 szklanek). Poczekać aż zacznie rosnąć. Dodać do zaczynu resztę mąki+żółtka+masło roztopione ostudzone+sól+aromat. Zagnieść. Będzie dosyć klejące ale takie ma być. Na koniec dołożyć rodzynki. Przykryć ściereczka czekać aż urośnie. Wyrobić po wyrośnięciu przez chwilkę. Przełożyć do wysmarowanej blaszki masłem i posypanej kaszą manną lub bułką tarta z kominem do babek. Blaszka około 23 cm. Ciasto nie powinno przekroczyć polowy wysokości blaszki w tym momencie. Jak zostanie wam ciasta zróbcie 2 babę jak pierwsza się upiecze. Poczekać aż urośnie pod sam brzeg blaszki. Im lepiej urośnie tym bardziej puszysta i mięciutka. Piec ok 30 min 170 stopni, do suchego patyczka. Jak będzie się szybko rumienić na wierzchu można przykryć papierem do pieczenia. Nie przekraczajcie zbyt czasu pieczenie bo będzie sucha baba:) a tak to jest pyszna puszysta babka. Posmarować lukrem-pół szklanki cukru pudry 2 łyżki wrzątku rozetrzeć. Czerwony lukier uzyskałam po dodaniu barwnika spożywczego do lukru białego. POLECAM!! Dużo piekę!

Komentarze do przepisu (4)

Tosca 29 maja 2009
Taka Polska Baba! Patriotyczna! ;)
Konto usunięte 18 kwietnia 2012
Kolory na EURO -exstra
jwoj207 29 kwietnia 2014
Co tam kolory ! Smak niesamowity :) Piekłam! Jest przepyszna. Rodzinka się zajadała. Mąka oczywiście tortowa i... Czytaj całość »
Co tam kolory ! Smak niesamowity :) Piekłam! Jest przepyszna. Rodzinka się zajadała. Mąka oczywiście tortowa i forma jak na biszkopt tylko z kominkiem. DZIĘKUJĘ za przepis. Moje poszukiwania doskonałej babki drożdżowej się zakończyły :) Pozdrawiam: JUstyna
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki