Babka drożdżowa z bakaliami

Babka drożdżowa z bakaliami
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Anika1
Babka drożdżowa to klasyka. Ta jest nieco odmieniona, bo z różnymi bakaliami. Dodałam do niej głównie kandyzowaną papaję i ananasa, ale też trochę kolorowej skórki cytrynowej i rodzynki. Wyszła bardzo smaczna, trochę taki keks drożdżowy. Babkę upiekłam w dużej formie o górnej średnicy 25 cm i pojemności ponad 1, 5 litra.

Składniki

  • 500 g maki
  • 125 g cukru + 2 łyżki
  • pół porcji cukru waniliowego
  • 100 g masła
  • 150 ml mleka
  • 42 g świeżych drożdży
  • 250 g bakali : kandyzowana papaja, ananas, trochę rodzynek i kolorowa skórka cytrynowa. U mnie przewaga tych dwóch pierwszych
  • 3 łyzki rumu
  • więcej na blogu Domowa Kuchnia Aniki

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do miski. Dodać do niej cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i dokładnie wymieszać

  2. W niewielkim rondelku rozpuścić masło i dolać do niego mleko

  3. Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, a następnie wraz z jajkami, i rozpuszczonym masłem wymieszanym z mlekiem dodać do sypkich składników. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczka i odstawić na ok 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

  4. Przygotować formę: dużą formę na babkę o pojemności ok 1,5 l wysmarować masłem i obsypać mąką

  5. Bakalie połączyć z 3 łyżkami rumu. Odstawić

  6. Po 45 minutach ciasto ponownie zagnieść, a następnie dodać mieszankę bakali z rumem i jeszcze raz wyrobić, aby owoce równomiernie rozłożyły się w cieście

  7. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piec ok 1 godziny

  8. Więcej na blogu Domowa Kuchnia Aniki

Komentarze do przepisu (5)

Zazula1 10 kwietnia 2014
Wygląda smacznie i upiekę ją na S.W.
Szkoda,że nie dodajesz całych przepisów tylko odsyłasz do bloga.
luna76 11 lipca 2014
ta babka wygląda niesamowicie smacznie :)
Zazula1 01 kwietnia 2015
Nie tylko wygląda smacznie ale jest bardzo dobra,w tym roku obowiązkowo zagości na naszym stole :)
Wesołych... Czytaj całość »
Nie tylko wygląda smacznie ale jest bardzo dobra,w tym roku obowiązkowo zagości na naszym stole :)
Wesołych Świąt :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g maki
  • 125 g cukru + 2 łyżki
  • pół porcji cukru waniliowego
  • 100 g masła
  • 150 ml mleka
  • 42 g świeżych drożdży
  • 250 g bakali : kandyzowana papaja, ananas, trochę rodzynek i kolorowa skórka cytrynowa. U mnie przewaga tych dwóch pierwszych
  • 3 łyzki rumu
  • więcej na blogu Domowa Kuchnia Aniki
Składniki