2 łyżki mąki zalać jedną szklanka wrzącego mleka. Dobrze wymieszać, tak aby nie było grudek, dodając szczyptę soli
50 g drożdży rozetrzeć z jedną łyżką cukru i gdy drożdże zrobią się płynne dodać do przestudzonego rozczynu z mąki i mleka.
Delikatnie przemieszać i odstawić do wyrośnięcia
Żółtka utrzeć z cukrem na puszysta masę. Następnie dodać do nich mąkę oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto tak, aby odstawało od ręki
Do tak wyrobionego ciasta dodać roztopione i przestudzone masło z łyżką oliwy i nadal wyrabiać, aż wszystkie składniki dobrze się połączą
Na koniec dodać namoczone i odsączone rodzynki, skórkę pomarańczową oraz migdały. Jeszcze raz wszystko dokładnie zarobić. Ciasto odstawić na chwilę do podrośnięcia
Ciasto przełożyć do dużej formy na babki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Gdy ciasto podrośnie wstawić je do dobrze nagrzanego piekarnika o temperaturze 180 stopni i piec ok 50 -60 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone
Komentarze do przepisu (2)