Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W moim domu do tej pory babka drożdżowa była raczej tradycyjna. Nic w niej nie zmieniano. Postanowiłam ją jednak nieco urozmaicić. Inspiracją dla tego wypieku było znane ucierane ciasto zebra. Moja wersja popularnej zebry to właśnie taka czarno-biała babka drożdżowa. Co ciekawe przygotowanie samego ciasta nie jest trudne i nie zajmuje więcej czasu, niż przy klasycznej babce drożdżowej. Babka drożdżowa a'la zebra bardzo posmakowała mojej rodzinie. Zaskoczyło ich to proste połączenie.
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 515
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1385
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 105
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 382
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 515
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1385
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 105
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 382
Składniki
Rozczyn: Świeże drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, mąką oraz cukrem. Zostawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto jasne: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę, ciepłe mleko oraz połowę wyrośniętych drożdży. Wyrabiamy ręcznie ciasto. Ciasto ciemne: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę, kakao, ciepłe mleko oraz połowę wyrośniętych drożdży. Ciasto wyrabiamy ręcznie. Oba ciasta odstawiamy na 1-2 godziny w ciepłe miejsce, aż podwoją swoją objętość. Formę do babki z kominem smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. W formie układamy na przemiennie ciasto jasne i ciemne. Postępujemy tak do momentu skończenia nam się obu ciast. Ponownie odstawiamy ciasto na 30 minut od wyrośnięcia(musi podwoić swoją objętość). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto pieczemy około 40-45 minut. Studzimy. Gotowe ciasto dekorujemy cukrem pudrem.
Zapraszam na mojego bloga!