Babka drozdzowa

Babka drozdzowa
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: tatiana
Zrobilam ja na swieta i wszystkim smakowala.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przesiej make.Utrzyj drozdze z lyzeczka cukru i rozprowadz w 6 lyzkach letniej wody. Zrob w mace wglebienie wlej drozdze i zasyp je odrobina maki.Odstaw na 30 min. Rozgrzej na patelni maslo,cieple dodaj do maki i drozdzy,dodaj jaja,reszte cukru,szczypte soli.Zagniesc.Odstaw do wyrosniecia na ok 40 min. Piekarnij rozgrzej do 180 st.Ciasto przeloz do wysmarowanej formy z kominkiem sredniej wielkosci.Zoltko roztrzep z lyzka wody posmaruj nim ciasto i piec ok 35 min. Po wyjeciu ciasto polej lukrem.Do cukru pudru wycienij cytryne-zamieszaj,gdy bedzie zbyt geste dodaj odrobine wody.na koniec posypka kolorowa posyp.

Komentarze do przepisu (1)

tatiana 26 marca 2008
ale w sklepach nadal mona kupic,nie przechowywalam tego 20 lat,pozdrawiam
Składniki
Składniki