Babka drożdżowa

Babka drożdżowa
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: agiza
Pyszna babka drożdżowa na wielkanocny stół i nie tylko...

Składniki

  • Ok 750g mąki krupczatki
  • 125g cukru
  • 25g drożdży świeżych
  • 3 żółtka + 2całe jajka
  • 100g masła
  • Sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • Szczypta soli
  • 250 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Skórka pomarańczowa do posypania

Przygotowanie

  1. Mleko zagotować i przestudzić. Mąkę przesiać i podzielić na dwie części. Drożdże rozpuszczam w mleku z łyżką cukru i mieszam z połową ilości mąki. Rozczyn odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 15 min.

  2. Miękkie masło ucierałam z cukrem na puszystą masę. Dodałam stopniowo jajka i żółtka oraz resztę mąki. Połączyć wszystko z rozczynem, dodać skórkę otartą z cytryny oraz wyciśnięty sok. (2 łyżki soku zostawiłam do lukru) .Wyrobiłam ciasto i odstawiłam do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Ciasto ma być dość gęste jak na kładzione kluski. Jak podwoi swoją objętość po ok 1 godz jeszcze raz przegnieść. Ponownie odstawiłam do wyrośnięcia

  3. 2 formy na babkę o średnicy 24 cm wysmarowałam masłem i oprószyłam mąką. Wyłożyłam ciasto do połowy wysokości foremek. Odstawiłam do napuszenia. Babki wstawiłam do nagrzanego piekarnika 180 stopni.Piec na złoty kolor

  4. Po upieczeniu wystudzić. Pokryć lukrem utartym z cukru pudru i soku z cytryny, udekorować skórką pomarańczową

Komentarze do przepisu (3)

KulinarnaChwila 07 kwietnia
Pyszotka:)
agiza 07 kwietnia
Dziękuję:)Jest naprawdę pyszna i nie tak szybko;))
agiza 07 kwietnia
Przepraszam miało być" nie czerstwieje szybko"
Składniki
  • Ok 750g mąki krupczatki
  • 125g cukru
  • 25g drożdży świeżych
  • 3 żółtka + 2całe jajka
  • 100g masła
  • Sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • Szczypta soli
  • 250 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Skórka pomarańczowa do posypania
Składniki