Wszystkie składniki plus wyrośnięty zaczyn wyrabiamy
na gładkie ciasto .W razie potrzeby podsypać mąką ,jeśli
będzie się kleić .
Dzielimy je na dwie części i do jednej dodajemy kakao rozrobione w
30 ml ciepłego mleka ,wyrabiamy aż całe zrobi się brązowe.
Ciasta oprószamy mąką i odstawiamy na 0,5 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie z obu ciast robimy po 3 równe kulki .3 białe i 3
ciemne.Ciemne formujemy w ruloniki .Jasne rozwałkowujemy na
podłużne placki ,jak najcieniej i kładziemy na nich ciemne ruloniki i
zwijamy sklejając brzeg palcami.Wyjdą 3 biało brązowe ruloniki ,
które wkładamy do foremki na babkę ,wysmarowanej masłem i oprószonej
mąką żytnią ,ciasno jedne na drugie .
Odstawiamy je przykryte ściereczką na kolejne 15 minut a następnie
pieczemy w 175 stopniach przez około 45 minut.
Komentarze do przepisu (2)