Babka czekoladowa z lukrem pomarańczowym według Ewy Wachowicz

Babka czekoladowa z lukrem pomarańczowym według Ewy Wachowicz
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ewa_Gotuje
Tego ciasta nie może zabraknąć na świątecznym stole. Znika w oka mgnieniu. Przepis pochodzi z 415. odcinka programu Ewa Gotuje.

Składniki

  • 100 g masła
  • 100 g ksylitolu lub cukru trzcinowego
  • 100 ml mleka
  • 80 g kakao
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 150 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ tabliczki białej czekolady
  • dekoracja:
  • lukier na soku z ½ pomarańczy i cukru pudru – ile zabierze
  • kandyzowana skórka pomarańczowa

Przygotowanie

  1. Masło roztopić w garnku. Wsypać ksylitol lub cukier. Wlać mleko, dodać kakao i dokładnie wymieszać. Podgrzać, ale nie gotować. Gładką masę odstawić do wystudzenia.

  2. Jajka wybić do miski. Posolić. Utrzeć i przelać do czekoladowej masy. Zmiksować. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać mikserem. Dorzucić pokrojoną czekoladę. Ciasto przełożyć do foremki na babę (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą).

  3. Wstawić na 30-35 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
    Po wystudzeniu udekorować lukrem na soku z pomarańczy i kandyzowaną skórką pomarańczową.

Komentarze do przepisu (3)

kulinarnagosia 27 marca 2021
Piękna babeczka :)
KulinarnaChwila 28 marca 2021
Pyszotka:)
ewka16 02 kwietnia 2021
przepiękna :)
Składniki
  • 100 g masła
  • 100 g ksylitolu lub cukru trzcinowego
  • 100 ml mleka
  • 80 g kakao
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 150 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ tabliczki białej czekolady
  • dekoracja:
  • lukier na soku z ½ pomarańczy i cukru pudru – ile zabierze
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
Składniki