Babka czekoladowa na wodzie-Super przepis!

Babka czekoladowa na wodzie-Super przepis!
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: mangiare
Pyszna babka czekoladowa na wodzie. Przepis jest prosty ,gdyż składniki odmierzamy szklanką. Zapraszam na krótki filmik na You Toube

Składniki

  • mąka tortowa 3 szklanki
  • woda naturalna 1 szklanka
  • olej słonecznikowy 1 szklanka
  • cukier 1 szklanka
  • cukier waniliowy 1 szt
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • gorzka czekolada 60 g
  • jajka duże 5
  • aromat waniliowy kilka kropli
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.

  2. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę ,dodać kilka kropli aromatu waniliowego.

  3. Mąkę przesiać dodać proszek do pieczenia.

  4. Forma 24 cm. wysmarować tłuszczem i podsypać mąką krupczatką lub mąką tortową. Do masy jajecznej dodawać stopniowo najpierw olej ,potem wodę a następnie mąkę i tak na przemian przez 3 razy .Jak już ciasto zostało ukręcone mikserem dodajemy ubite białka i mieszamy łyżką ruchem z góry na dół. Do gotowej masy dodać pokrojona w drobną kostkę czekoladę. Gotowe ciasto wylewamy do naszej formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni funkcja góra,dół na środkową półkę. Pieczemy przez 25 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i dalej pieczemy przez następne 25 minut.
    Uwaga, pieczemy do suchego patyczka.

    Gotowe!

    Zapraszam do obejrzenia filmu.

    Smacznego1

Składniki
  • mąka tortowa 3 szklanki
  • woda naturalna 1 szklanka
  • olej słonecznikowy 1 szklanka
  • cukier 1 szklanka
  • cukier waniliowy 1 szt
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • gorzka czekolada 60 g
  • jajka duże 5
  • aromat waniliowy kilka kropli
  • szczypta soli
Składniki