Babka czekoladowa - marmurkowa

Babka czekoladowa - marmurkowa
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Pyszna i prosta babka marmurkowa która swoim smakiem osłodzi każdy nawet ponury dzień. Dla smakoszy czekolady można dodatkowo polać ją polewą czekoladową.

Składniki

Przygotowanie

  1. Masło utrzeć do białości i ciągle ucierając dodać 250 g cukru (pozostałe 50 g zostawić do kakao), następnie dodać żółtka po jednym, cukier waniliowy i miksować delikatnie do połączenia się składników.

  2. Cały czas miksując dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmieszać delikatnie tylko do połączenia się składników WAZNE ! - na tym etapie za długie mieszanie może spowodować zakalec.

  3. Dodać mleko (musi mieć temperaturę pokojową lub być letnie) i delikatnie wymieszać.

  4. Ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać do ciasta.

  5. Podzielić ciasto na 2 części i do jednej dodać kakao z pozostałym cukrem.

  6. Formę na babkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wlać jasne ciasto i na wierzch wyłożyć kakaowe ciasto. Można lekko wyrównać widelcem robiąc wzór ósemki.

  7. Piec w nagrzanym piekarniku - temperatura 180 stopni, czas 50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Patyczek powinien być suchy. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego.

Komentarze do przepisu (2)

pelen_brzuszek 27 stycznia 2019
to jest to :)
Maudie 28 stycznia 2019
Super:)
Składniki
Składniki