Babka czekoladowa

Babka czekoladowa
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: ilovebakepl
Pyszna babka, którą warto przygotować nie tylko na Wielkanoc.

Składniki

Przygotowanie

  1. Masło ucieramy z cukrem na gładką, jasną masę. Dodajemy po 1 jajku i dokładnie miksujemy. Do masy dodajemy roztopioną i przestudzoną czekoladę oraz jogurt naturalny. Łączymy razem. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Zmniejszyć obroty miksera i ciasto wymieszać z sypkimi składnikami. Formę z kominkiem wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Przełożyć ciasto do formy. Babkę czekoladową piec w temp 150 st przez ok 50 – 60 minut do suchego patyczka. Babkę po upieczeniu zostawić na kilka minut w piekarniku i po tym czasie dopiero otworzyć lekko piekarnik. Po następnych kilka minutach babkę wyjąć i przestudzić w formie. Na koniec można już wyjąć na talerz i odstawić.

  2. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Mieszamy z masłem i alkoholem. Polewamy babkę czekoladową

Komentarze do przepisu (1)

Konto usunięte 11 marca 2014
smakowicie się prezentuje!
Składniki
Składniki