Babka czekoladowa

Babka czekoladowa
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Jest to kolejna już w moim repertuarze babka gotowana. Tym razem zrobiłam wersję czekoladową, z dodatkiem budyniu czekoladowego. Ponadto wzbogaciłam ją jeszcze o wiórki z czekolady i to z trzech rodzajów czekolady: mlecznej, gorzkiej i białej.

Składniki

  • 5 jajek
  • 250g masła/margaryny
  • 1szkl. cukru zwykłego
  • 1 cukier waniliowy
  • 0,5szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1 duży budyń czekoladowy na 3/4l mleka
  • 1 duży budyń śmietankowy na 3/4l mleka
  • 0,5szkl. mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 20g czekolady mlecznej
  • 20g czekolady gorzkiej
  • 20g czekolady białej
  • Polewa:
  • 100g czekolady (u mnie 70g mlecznej i 30g gorzkiej)
  • 3 łyzki śmietany 30%

Przygotowanie

  1. Składniki do przygotowania babki wyjęłam sobie kilka godzin wcześniej aby nabrały temperatury pokojowej. Żółtka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Miękkie masło/margarynę przełożyłam do miski miksera. Wsypałam cukier zwykły i waniliowy i rozpoczęłam ucieranie. Gdy masło trochę zbielało, dodałam żółtka i ucierałam dalej aż cukier się rozpuścił a masa zrobiła się puszysta. W drugiej misce wymieszałam ze sobą składniki sypkie czyli mąkę pszenną tortową, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i proszki budyniowe. Tą mieszankę powoli wsypywałam do utartego masła z żółtkami, mieszając do połączenia. Następnie do ciasta wmieszałam łyżką pianę z białek. Czekoladę mleczną, gorzką i białą pokroiłam nożem w wiórki i wsypałam ją do ciasta. Wszystko jeszcze raz wymieszałam. Formę silikonową do babki (taką z kominem) wysmarowałam masłem i wysypałam kaszą manną. Następnie przełożyłam do niej przygotowane ciasto. Formę z ciastem przykryłam szczelnie folią aluminiową i wstawiłam ją do dużego garnka. Do garnka nalałam tyle wody aby sięgała do 3/4 wysokości formy. Garnek ustawiłam na gazie i zagotowałam. Gdy woda zaczęła bulgotać, zmniejszyłam gaz na minimalny i w ten sposób gotowałam babkę 80 minut. Po ugotowaniu babkę od razu wyjęłam z wody i zdjęłam folię aluminiową. Babkę nakryłam bawełnianą ściereczką i pozostawiłam do wystudzenia. Gdy babka wystygła przełożyłam ją z formy na talerz i przygotowałam polewę. Śmietankę podgrzałam i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki czekoladę. Pozostawiłam na chwilę a następnie wymieszałam do całkowitego rozpuszczenia i połączenia. Polewą posmarowałam babkę i wstawiłam ją do lodówki aby polewa zastygła.

Komentarze do przepisu (2)

Przepyszna babeczka :)
dziękuję
Składniki
  • 5 jajek
  • 250g masła/margaryny
  • 1szkl. cukru zwykłego
  • 1 cukier waniliowy
  • 0,5szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1 duży budyń czekoladowy na 3/4l mleka
  • 1 duży budyń śmietankowy na 3/4l mleka
  • 0,5szkl. mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 20g czekolady mlecznej
  • 20g czekolady gorzkiej
  • 20g czekolady białej
  • Polewa:
  • 100g czekolady (u mnie 70g mlecznej i 30g gorzkiej)
  • 3 łyzki śmietany 30%
Składniki