Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięciutka, pachnąca cytrusami, no i przepyszna. Już w czasie pieczenia niezwykły aromat roznosił się po całym domu. Dostałam polecenie od rodziny, aby powtórzyć wypiek na Wielkanoc. Serdecznie polecam!
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 281
Pyszne ekspresowe danie na upalny dzień, marynowane śledzie w zalewie octowej...
Odsłon: 111
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 781
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 896
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 281
Pyszne ekspresowe danie na upalny dzień, marynowane śledzie w zalewie octowej...
Odsłon: 111
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 781
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 896
Składniki
Cytrynę i pomarańczę starannie kilka razy umyć i wyszorować gąbką. Następnie zetrzeć skórkę z obu owoców. Masło i cukier utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku i nadal ubijać. Dodać skórkę z cytryny i pomarańczy oraz połowę wyciśniętego soku z obu cytrusów. Resztę soku, w oddzielnych miseczkach, zachować do lukru. Nadal miksować dosypując przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Foremkę do babki wysmarować tłuszczem i wysypać kaszką manną. Ciasto przełożyć do foremki. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 50-60 minut. Sprawdzać patyczkiem czy babka już się upiekła. Po upieczeniu i wystudzeniu wyjąć z foremki. Następnie polać lukrem z cukru pudru i zachowanego soku z cytryny. Po zastygnięciu kolejny lukier z cukru pudru i reszty soku z pomarańczy.