Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak sobota to ciasto musi być. Dziś wymyśliłam babkę cytrynowo- kawową do popołudniowej kawki. Zapraszam po przepis:)
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 589
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 859
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 589
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 859
Składniki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć. Masło roztopić, wystudzić. Jajka utrzeć z cukrem do białości i puszystości. Następnie do ciasta dodawać naprzemiennie - po łyżce roztopionego masła, wody oraz mąki z proszkiem do pieczenia, mieszając szpatułką tylko połączenia się składników. Do wyczerpania składników. Od tak utartej masy odjąć 1/4 do innej miseczki i dosypać do niej kawę. Wymieszać szpatułką do połączenia. Do pozostałej masy wlać sok z cytryny. Wymieszać szpatułką, do połączenia. Do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką keksówki bądź formy na babkę przelać najpierw trochę cytrynowej masy, potem kakaowej. Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 190ºC lub do tzw. suchego patyczka. Smacznego :-)