Babka cytrynowa Śląsko Zista mocno cytrynowo

Babka cytrynowa Śląsko Zista mocno cytrynowo
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Bardzo lekka i puszysta babka mocno cytrynowa,polecam!

Składniki

  • 3 jajka
  • 160g miekkiego masla
  • 120g cukru,1 cukier wailiowy
  • 160g maki ,1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • sok z polówki cytryny i skórka z niej otarta

Przygotowanie

  1. Maslo ubijamy ,nastepnie dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy i ubijamy dalej.

  2. Stopniowo dodajemy jajka i ubijamy dalej na jasna puszysta mase.

  3. Zalaczamy piekarnik na 170 stopni góra/dól

  4. Dodajemy make przesiana z proszkiem do pieczenia i za pomoca szpatulki dokladnie laczymy,dodajac sok z cytryny i otarta skórke.

  5. Tak gotowe ciasto wkladamy do formy na babke lub keksówke o wymiarach 26cm/11 cm wysmarujemy maslem.Do nagrzanego piekarnika wkladamy babke na srodkowa pólke i pieczemy ok.35 min

  6. Ciasto zostawiamy do ostygniecia.Przygotowujemy lukier z 4 lyzek cukru pudru,1 lyzki mleka i soku z cytryny.Dobrze mieszamy i polewamy juz ostygnieta babke .Na góre mozna posypac skórke cytrynowa skondensowana lub wedle uznania!SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 04 marca
pyszotka:)
Pani_Domu 25 marca
Ślązoki wiydzą jak pichcić - pycha :)
Składniki
  • 3 jajka
  • 160g miekkiego masla
  • 120g cukru,1 cukier wailiowy
  • 160g maki ,1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • sok z polówki cytryny i skórka z niej otarta
Składniki