Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna i wilgotna babka piaskowa- cytrynowa na oleju, bardzo aromatyczna. Idealna słodycz do kawy.
Zdecydowanie jeden z najlepszych wypieków chleba jaki udało mi się stworzyć....
Odsłon: 80
Polecam.
Odsłon: 323
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 107
Zdecydowanie jeden z najlepszych wypieków chleba jaki udało mi się stworzyć....
Odsłon: 80
Polecam.
Odsłon: 323
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 107
Składniki
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Keksówka 30x12 cm lub dwie mniejsze 25x11 cm.
Do misy miksera wbijamy jajka, dajemy szczyptę soli i ubijamy ok 2 minut. Następnie, gdy jajka lekko się spienią dajemy cukier i cukier waniliowy. Ubijamy masę 8-10 minut, aż zbieleje i napuszy się mocno.
Do tak ubitych jajek wlewamy olej i sok z cytryny, wrzucamy skórkę startą z cytryny, krótko mieszamy do połączenia składników. Do masy przesiewamy obie mąki i proszek do pieczenia. Znowu krótko mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i wysypanej bułką tarta. Babka będzie wysoka. Możemy również upiec dwie mniejsze babeczki.
Ciasto pieczemy 40 do 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 °C (do suchego patyczka) Upieczoną babkę wyjmujemy z foremki i odkładamy do przestygnięcia.
Robimy lukier z cukru pudru, soku cytrynowego i wody. Jeśli z tych proporcji lukier wychodzi za gęsty dodajemy wody, za rzadki dosypujemy cukru pudru. Lukier ma się lać jak miód. Gotowym lukrem polewamy babkę i posypujemy posypką. Babka cytrynowa gotowa! Babka najsmaczniejsza jest na drugi dzień, kiedy nabierze wilgoci i przejdzie cytrynowym aromatem.