Babka cytrynowa

Babka cytrynowa
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Babka łatwa i pyszna. Należy trzymać się przepisu, a z pewnością się uda. Przy okazji życzę wszystkim zdrowych i szczęśliwych Świąt Wielkanocnych.

Składniki

  • Ciasto:
  • 4 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 3/4 szk. cukru 1 szkl. =250 ml
  • 2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego
  • 200 g masła
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. mąki ziemnaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Polewa:
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka masła
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki z cytryny

Przygotowanie

  1. Foremkę do babki z kominem wysmarować masłem i wysypać kaszką manną lub bułką tartą. Masło rozpuścić w rondelku i wystudzić. Jajka ubić mikserem z cukrem na białą masę. Dodać ekstrakt cytrynowy. Przesiać obie mąki i proszek do pieczenia. Całość wymieszać na małych obrotach miksera. Wlać wystudzone masło. Jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do foremki. Piec w nagrzanym piekarniku do 175 st. C 45-50 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło.
    Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu babkę wyjąć z foremki. Białą czekoladę połamać i rozpuścić na małym ogniu z mlekiem oraz kawałkiem masła. Dodać sok z cytryny. Wymieszać. Polewą polać babkę. Udekorować kandyzowaną skórką cytrynową.
    Uwaga! Z braku kandyzowanej skórki cytrynowej można wykorzystać skórkę pomarańczową, ale wtedy ekstrakt dodany do ciasta też powinien być pomarańczowy. Sok dodany do polewy również pomarańczowy. Oczywiście to już będzie babka pomarańczowa. A może ktoś się skusi i zrobi własną skórkę kandyzowaną? Polecam mój przepis https://smaker.pl/przepisy-dodatki/przepis-kandyzowane-skorki-z-cytryn-i-pomaranczy,

Komentarze do przepisu (8)

kuchmariola63 31 marca
Ładna babeczka :)
fafiatko 31 marca
Bajecznie wyglada! ideal w swieta!
Docherro 31 marca
Świetna babeczka:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ciasto:
  • 4 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 3/4 szk. cukru 1 szkl. =250 ml
  • 2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego
  • 200 g masła
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. mąki ziemnaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Polewa:
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka masła
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki z cytryny
Składniki