Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka łatwa i pyszna. Należy trzymać się przepisu, a z pewnością się uda. Przy okazji życzę wszystkim zdrowych i szczęśliwych Świąt Wielkanocnych.
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1068
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 144
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1068
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 144
Składniki
Foremkę do babki z kominem wysmarować masłem i wysypać kaszką manną lub bułką tartą. Masło rozpuścić w rondelku i wystudzić. Jajka ubić mikserem z cukrem na białą masę. Dodać ekstrakt cytrynowy. Przesiać obie mąki i proszek do pieczenia. Całość wymieszać na małych obrotach miksera. Wlać wystudzone masło. Jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do foremki. Piec w nagrzanym piekarniku do 175 st. C 45-50 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło. Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu babkę wyjąć z foremki. Białą czekoladę połamać i rozpuścić na małym ogniu z mlekiem oraz kawałkiem masła. Dodać sok z cytryny. Wymieszać. Polewą polać babkę. Udekorować kandyzowaną skórką cytrynową. Uwaga! Z braku kandyzowanej skórki cytrynowej można wykorzystać skórkę pomarańczową, ale wtedy ekstrakt dodany do ciasta też powinien być pomarańczowy. Sok dodany do polewy również pomarańczowy. Oczywiście to już będzie babka pomarańczowa. A może ktoś się skusi i zrobi własną skórkę kandyzowaną? Polecam mój przepis https://smaker.pl/przepisy-dodatki/przepis-kandyzowane-skorki-z-cytryn-i-pomaranczy,