babka cytrynowa

babka cytrynowa
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Wiesia-S
Wspaniały wypiek do niedzielnej kawy jak i na święta.

Składniki

  • 1 szkl. i trochę cukru,
  • 4-5 jaj
  • 1 kostka palmy lub 25 dkg masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szkl. i trochę mąki
  • sok z 1 cytryny
  • skórka z cytryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie

  1. Rozetrzeć tłuszcz z cukrem , dodać jajka, skórkę cytrynową, dosypać obie mąki, wlać sok z 1 cytryny, dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Wszystko dobrze wyrobić na jednolitą masę.
    Wysmarowaną blaszkę babkową dł. ok. 28 cm. wysypać kaszką manną.
    Piec w rozgrzanym piekarniku 200 stopni C ok. 40 min. test suchego patyczka.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 17 listopada 2020
Super :)
Składniki
  • 1 szkl. i trochę cukru,
  • 4-5 jaj
  • 1 kostka palmy lub 25 dkg masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szkl. i trochę mąki
  • sok z 1 cytryny
  • skórka z cytryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki