Babka cytrynowa

Babka cytrynowa
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: CookWithMe
Mocno cytrynowa babka, która idealnie sprawdzi się na wielkanocny stół.

Składniki

Przygotowanie

  1. Masło roztapiamy na małym ogniu, gdy nieco ostygnie dodajemy startą skórkę z umytej cytryny wraz z sokiem z wyciśniętej cytryny. Następnie odkładamy do ostudzenia .

  2. W osobnej misce przygotowujemy suche składniki, mieszamy w niej mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy.

    W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 170 stopni.

    Formę do babki wysmarowujemy odrobiną masła, po czym posypujemy ją bułką tartą, a jej nadmiar strzepujemy.

  3. Myjemy jaja, a następnie wbijamy je do miski, po czym miksujemy z cukrem który dodajemy stopniowo.
    Jajka miksujemy przez około 15 minut, tak aby uzyskać puszystą i jasną masę.

  4. Suche składniki wsypujemy do miski z masą i miksujemy aż wszystko się połączy.

    Na sam koniec wlewamy ostudzone masło do masy i delikatnie mieszamy.

    Masę przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika na około 45 - 55 minut.

Komentarze do przepisu (9)

konhambos 18 kwietnia 2019
pyszna!
fafiatko 19 kwietnia 2019
Pysznosci!
slodkisentyment 19 kwietnia 2019
Piękna. I te super zające :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki