Babka cytrynowa

Babka cytrynowa
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Pyszna i wilgotna babka cytrynowa na bazie oleju

Składniki

  • skórka otarta z 2 cytryn
  • sok z 1 cytryny
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki oleju

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki do przygotowania babki powinny być w temperaturze pokojowej. Z babki może łatwo wyjść zakalec ze względu na dosyć zwartą strukturę, dlatego warto przygotować sobie wszystko wcześniej. Foremka do babki może być wyłożona papierem do pieczenia, lub wysmarowana tłuszczem i obsypana bułką tartą, dzięki temu łatwiej wyskoczy z formy.

  2. W jednej misce przesiej mąkę, proszek do pieczenia oraz sól.
    W osobnej misce przy użyciu miksera ubij jajka z cukrem. Gdy masa będzie już jasna i delikatna dodaj skórkę z cytryny, oraz sok. Dodaj mleko, olej. Wszystko ciągle miksuj. Na sam koniec dodaj suche składniki i dokładniej wymieszaj (na niskich obrotach miksera).

  3. Masę przelej do foremki o długości 25-30 cm i piecz przez 40-50 min w temperaturze 180 stopni.
    Piecz do tzw. suchego patyczka (po włożeniu wykałaczki do środka ciasto na niej nie zostanie). Jeżeli babka zbyt mocno się zarumieni z wierzchu a w środku będzie jeszcze surowa to zmniejsz temperaturę.

Komentarze do przepisu (1)

babcitereskiciasta 19 października 2018
Prosta a jaka pyszna.:)
Składniki
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • sok z 1 cytryny
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki oleju
Składniki