Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taką babkę upiekłam na święta wielkanocne. Niestety przepis dodaję dopiero dzisiaj ponieważ od świąt mam zwariowany czas
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 158
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 30
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 70
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 42
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 158
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 30
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 70
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 42
Składniki
1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli 2. Do żółtek dodajemy cukier i miksujemy , gdy powstanie biała masa dodajemy margarynę i miksujemy 3. Do masy dodajemy sok z cytryny oraz skórkę i miksujemy. Dodajemy pianę z białek i mieszamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem i mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto dzielimy na dwie porcje, do jednej dodajemy żółty barwnik i mieszamy 4. Formę do baby smarujemy olejem. Wlewamy do niej ciasta naprzemiennie . Pieczemy w piekarniku w 180 stopni przez 50-60 minut – do suchego patyczka . ( gdy babka zacznie z góry bardzo się spiekać przykryj papierem do pieczenia) 5. Składniki na lukier miksujemy ze sobą aż powstanie gęsty lukier. Ostudzoną babkę polej lukrem