Babka cytrynowa

Babka cytrynowa
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: paolineczka
Taką babkę upiekłam na święta wielkanocne. Niestety przepis dodaję dopiero dzisiaj ponieważ od świąt mam zwariowany czas

Składniki

  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g cukru
  • 250 g margaryny Kasia
  • 5 jajek
  • skórka z 2 cytryn
  • sok z 1 cytryny
  • żółty barwnik spożywczy
  • Lukier: sok z 1/2 cytryny
  • cukier puder
  • Dodatkowo: forma do babki o poj. 2 litrów

Przygotowanie

  1. 1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli

    2. Do żółtek dodajemy cukier i miksujemy , gdy powstanie biała masa dodajemy margarynę i miksujemy

    3. Do masy dodajemy sok z cytryny oraz skórkę i miksujemy. Dodajemy pianę z białek i mieszamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem i mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto dzielimy na dwie porcje, do jednej dodajemy żółty barwnik i mieszamy

    4. Formę do baby smarujemy olejem. Wlewamy do niej ciasta naprzemiennie . Pieczemy w piekarniku w 180 stopni przez 50-60 minut – do suchego patyczka . ( gdy babka zacznie z góry bardzo się spiekać przykryj papierem do pieczenia)

    5. Składniki na lukier miksujemy ze sobą aż powstanie gęsty lukier. Ostudzoną babkę polej lukrem

Składniki
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g cukru
  • 250 g margaryny Kasia
  • 5 jajek
  • skórka z 2 cytryn
  • sok z 1 cytryny
  • żółty barwnik spożywczy
  • Lukier: sok z 1/2 cytryny
  • cukier puder
  • Dodatkowo: forma do babki o poj. 2 litrów
Składniki