Babka cytrynowa

Przepis dnia 2017-04-10
Babka cytrynowa
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: mariwanna
Jest aromatyczna, mięciutka i wilgotna, a polana kwaskowatym lukrem smakuje przepysznie.

Składniki

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
    Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z cukrem na puch, ciągle ucierając dodawać kolejno po jednym żółtku. Wlać sok z cytryny i skórkę, zmiksować. Dodać przesiane mąki z proszkiem, zmiksować na gładkie ciasto.
    Białka ubić ze szczypta soli, delikatnie łyżką wmieszać do ciasta.
    Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką formy z kominem (o średnicy 24cm), wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 45-50 minut w temp. 170stC do suchego patyczka.

  2. Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika, studzić kilka minut w formie, następnie wyjąć i położyć na kratce.
    Przygotować lukier: sok z cytryny rozetrzeć z cukrem pudrem, lukrem polać ciepłą babkę.
    Smacznego!

Składniki
Składniki