Babka cytrynowa

Babka cytrynowa
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Wiesia-S
Wilgotna, lekka w konsystencji. Zawsze się udaje. Po prostu pyszna.

Składniki

  • 1 szkl. i trochę cukru
  • 5 jaj
  • 250 g masła
  • 1 szkl. i trochę mąki
  • 1 szkl. mąki ziemniaczanej
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 200 g cukru pudru
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie

  1. Rozetrzeć masło z cukrem na pianę, dodać jajka, skórkę cytrynową, dobrze wymieszać, dosypać zmieszane mąki, wlać sok z 1 cytryny. Dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Wszystko dobrze wyrobić.

    Wysmarowaną blaszkę keksową długości 27 cm. wysypać kaszką manną.

    Ciasto przekładamy do foremki, lekko nacinamy nożem przez środek.

    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 40 min. Przed wyjęciem babkę sprawdzamy patyczkiem czy jest suchy.

    Po wyjęciu z piekarnika wyjmujemy babkę z foremki i studzimy na kratce. Jak babka ostygnie lukrujemy wierzch. Do cukru pudru zamiast wody można też dodać sok z cytryny.

    Dobra do niedzielnej kawy jak i na świąteczny stół.

    Uwaga: ja robię ciasto w sposób klasyczny tzn. ucierane. Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Uważam, że wtedy ciasto tego typu jest dużo smaczniejsze.

Składniki
  • 1 szkl. i trochę cukru
  • 5 jaj
  • 250 g masła
  • 1 szkl. i trochę mąki
  • 1 szkl. mąki ziemniaczanej
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 200 g cukru pudru
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki