Rozetrzeć masło z cukrem na pianę, dodać jajka, skórkę cytrynową, dobrze wymieszać, dosypać zmieszane mąki, wlać sok z 1 cytryny. Dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Wszystko dobrze wyrobić.
Wysmarowaną blaszkę keksową długości 27 cm. wysypać kaszką manną.
Ciasto przekładamy do foremki, lekko nacinamy nożem przez środek.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 40 min. Przed wyjęciem babkę sprawdzamy patyczkiem czy jest suchy.
Po wyjęciu z piekarnika wyjmujemy babkę z foremki i studzimy na kratce. Jak babka ostygnie lukrujemy wierzch. Do cukru pudru zamiast wody można też dodać sok z cytryny.
Dobra do niedzielnej kawy jak i na świąteczny stół.
Uwaga: ja robię ciasto w sposób klasyczny tzn. ucierane. Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Uważam, że wtedy ciasto tego typu jest dużo smaczniejsze.