Babka cytrynowa

Babka cytrynowa
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ewa1959a
Delikatna,cytrynowa, zadowoli nawet wybredne podniebienie :)

Składniki

  • 8 jajek
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 kostki masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cytryna
  • 1 cukier waniliowy

Przygotowanie

  1. Całe jajka ubijamy z cukrami na gęstą i puszystą masę(na parze).Obie mąki przesiewamy przez sito i mieszamy razem z proszkiem.Dodajemy do ubitych jaj,cały czas delikatnie ubijając.Gdy składniki się połączą,wlewamy roztopione,gorące masło,nie przerywając ubijania.Na końcu dodajemy sok i startą skórkę z cytryny.Pieczemy w temp.190 stopni,czas pieczenia 45 min.

Komentarze do przepisu (4)

Futka 22 marca 2015
Pyszna, cytrynowa babeczka :)
grazka950 22 marca 2015
czy ubite jajka trzeba schłodzić przed wsypaniem mąki?
Beniaroza 30 stycznia
Pyszna babka! Właśnie kolejna siedzi w piekarniku.Ja nie ubijam jajek na parze tylko normalnie w misce na bufecie... Czytaj całość »
Pyszna babka! Właśnie kolejna siedzi w piekarniku.Ja nie ubijam jajek na parze tylko normalnie w misce na bufecie i wychodzi puszysta. Przepis godny polecenia.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 8 jajek
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 kostki masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cytryna
  • 1 cukier waniliowy
Składniki