Babka cytrynowa

Przepis dnia 2016-03-26
Babka cytrynowa
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: srk76
Prosta i pyszna babka cytrynowa ... po prostu...

Składniki

  • jajka - 5 sztuk
  • margaryna - 250 g
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • cukier - szklanka
  • mąka ziemniaczana - szklanka
  • mąka pszenna - szklanka
  • cukier waniliowy - opakowanie
  • aromat cytrynowy - 5 ml
  • skórka świeżej cytryny - 1 łyżka
  • blacha do babki z kominem - średnica 26 cm
  • bułka tarta

Przygotowanie

  1. Margarynę rozpuszczamy w garnuszku. Jajka ucieramy z cukrem zwykłym i waniliowym. Mieszając dodajemy przesianej mąki i proszku do pieczenia. Dolewamy margarynę i wszystko dokładnie miksujemy.

  2. Blaszkę smarujemy od wewnątrz masłem i obsypujemy bułką tartą. Wylewamy do niej ciasto, które będziemy piec w temperaturze 200 stopni 45 minut.

  3. Po ostygnięciu posypujemy babkę cytrynową cukrem pudrem.

    Zapraszamy po przepis na pyszną szarlotkę z bitą śmietaną. Link pod wpisem.

Komentarze do przepisu (1)

bozka44 21 kwietnia 2014
cytrynowa babeczka, pychotka....
Składniki
  • jajka - 5 sztuk
  • margaryna - 250 g
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • cukier - szklanka
  • mąka ziemniaczana - szklanka
  • mąka pszenna - szklanka
  • cukier waniliowy - opakowanie
  • aromat cytrynowy - 5 ml
  • skórka świeżej cytryny - 1 łyżka
  • blacha do babki z kominem - średnica 26 cm
  • bułka tarta
Składniki