Babka cytrusowa

Babka cytrusowa
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: paolineczka
Przepis na tą babkę dostałam od znajomej Ani – lecz lekko go zmodyfikowałam ????

Składniki

  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g cukru
  • 250 g margaryny Kasia
  • 5 jajek
  • skórka z 1 pomarańczy
  • skórka z 1 cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • Lukier: sok z 1/2 pomarańczy
  • sok z 1/2 cytryny
  • cukier puder
  • forma do babki o poj. 2 litrów

Przygotowanie

  1. 1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli

    2. Do żółtek dodajemy cukier i miksujemy , gdy powstanie biała masa dodajemy margarynę i miksujemy

    3. Do masy dodajemy sok z cytrusów oraz skórki i miksujemy. Dodajemy pianę z białek i mieszamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem i mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.

    4. Formę do baby smarujemy olejem. Wlewamy do niej ciasto. Pieczemy w piekarniku w 180 stopni przez 50-60 minut – do suchego patyczka . ( gdy babka zacznie z góry bardzo się spiekać przykryj papierem do pieczenia)

    5. Składniki na lukier miksujemy ze sobą aż powstanie gęsty lukier. Ostudzoną babkę polej lukrem

Składniki
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g cukru
  • 250 g margaryny Kasia
  • 5 jajek
  • skórka z 1 pomarańczy
  • skórka z 1 cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • Lukier: sok z 1/2 pomarańczy
  • sok z 1/2 cytryny
  • cukier puder
  • forma do babki o poj. 2 litrów
Składniki