Babka budyniowa z budyniem czekoladowym – pyszna i wilgotna

Babka budyniowa z budyniem czekoladowym – pyszna i wilgotna
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Witam serdecznie, tym razem propozycja na babkę budyniową z budyniem czekoladowym. Babka jest bardzo smaczna, puszysta i wilgotna, więc polecam wypróbować przepis.

Składniki

  • 120 g mąki pszennej (typ 400-550) – około 3/4 szklanki 250 ml
  • 170 g oleju – około 3/4 szklanki 250 ml – użyłam oleju rzepakowego
  • 4 jajka (rozmiar L)
  • 3 budynie czekoladowe bez cukru (użyłam Dr Oetker 45 g w sumie 135 g)
  • 160 g drobnego cukru kryształ – około 3/4 szklanki 250 ml
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego/wanilinowego
  • szczypta soli
  • na polewę:
  • około 4 łyżek zimnego mleka
  • 1 łyżeczka żelatyny spożywczej
  • 100 g masła
  • 3 łyżki kakao ciemnego
  • 75 g cukru pudru – troszkę mniej jak 1/2 szklanki 250 ml
  • użyłam foremki z kominkiem, o średnicy 24 cm i wysokości 10 cm

Przygotowanie

  1. Do miski wybijam jajka, dodaję cukier, cukier waniliowy i miksuję na najwyższych obrotach przez około 3-4 minuty, tak żeby jajka zbielały i stały się puszyste.

    Następnie dodaję olej i przez chwilę miksuję, tak żeby składniki się połączyły.

    Na koniec dodaję proszek do pieczenia, sól i stopniowo mąkę i budyń, cały czas miksując, ale na najwolniejszych obrotach do połączenia się składników.

  2. Pieczenie babki budyniowej:
    Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C na drugą od dołu półkę, i piekę około 50 minut do suchego patyczka, długość pieczenia zależy od piekarnika i od foremki.
    Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.

    Upieczoną babkę wyjmuję od razu z piekarnika i foremki, i odstawiam do wystudzenia.
    Wystudzoną babkę możemy dodatkowo udekorować polewą, lukrem lub cukrem pudrem.

  3. Przygotowanie polewy:
    Do miseczki wlewam mleko, dodaję łyżeczkę żelatyny, mieszam i odstawiam na około 10 minut do napęcznienia.
    Do rondelka przekładam masło, kakao, cukier puder, podgrzewam cały czas mieszając , tak żeby składniki się połączyły.
    Rondelek zdejmuję z gazu i dodaję żelatynę, dokładnie mieszam i odstawiam do przestudzenia.

    Gdy polewa zaczyna delikatnie tężeć, to maluję nią babkę i odstawiam do zastygnięcia.

    Babka budyniowa jest gotowa, życzę udanego wypieku i smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 21 marca
Pyszotka:)
Składniki
  • 120 g mąki pszennej (typ 400-550) – około 3/4 szklanki 250 ml
  • 170 g oleju – około 3/4 szklanki 250 ml – użyłam oleju rzepakowego
  • 4 jajka (rozmiar L)
  • 3 budynie czekoladowe bez cukru (użyłam Dr Oetker 45 g w sumie 135 g)
  • 160 g drobnego cukru kryształ – około 3/4 szklanki 250 ml
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego/wanilinowego
  • szczypta soli
  • na polewę:
  • około 4 łyżek zimnego mleka
  • 1 łyżeczka żelatyny spożywczej
  • 100 g masła
  • 3 łyżki kakao ciemnego
  • 75 g cukru pudru – troszkę mniej jak 1/2 szklanki 250 ml
  • użyłam foremki z kominkiem, o średnicy 24 cm i wysokości 10 cm
Składniki