Babka budniowa

Babka budniowa
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Szybka i prosta babka. Jest naprawdę smaczna, wilgotna i ma lekko budyniowy posmak. Na święta będzie jak znalazł.

Składniki

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej, tortowej
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka mleka

Przygotowanie

  1. Żółtka utrzeć z cukrem. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i budynie. Wlać olej. Zmiksować.
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
    Dodać do ciasta. Zmiksować chwilę na najniższych obrotach miksera, lub wymieszać łyżką.
    Część ciasta wyłożyć do foremki na babkę, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą.
    Do pozostałej części ciasta, dodać kakao i mleko.
    Zmiksować tylko do połączenia składników. Wyłożyć na jasne ciasto.

  2. Piec w temperaturze 180 stopni, 50-55 minut.
    Po wystudzeniu, dowolnie udekorować.
    Ja zrobiłam polewę czekoladową i posypałam, posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
    Można posypać cukrem pudrem, lub polać lukrem.

Składniki
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej, tortowej
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka mleka
Składniki