babka bounty

babka bounty
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Prosty, szybki i tani przepis na pyszna czekoladowa babkę z kokosowa wkładką. U mnie w domu absolutny hit. Idealne do kawy i nie tylko od Święta.

Składniki

  • MASA KOKOSOWA:
  • 1/3 SZKLANKI SŁODKIEJ ŚMIETANKI MOŻE BYĆ 30 %
  • 1 1/2 SZKLANKI WIÓRKÓW KOKOSOWYCH
  • 3/4 SZKLANKI CUKRU PUDRU
  • 1 BIAŁKO
  • 2 ŁYŻKI MAKI ZIEMNIACZANEJ
  • CIASTO:
  • 3 JAJKA
  • 3/4 SZKLANKI CUKRU
  • 1 ŻÓŁTKO KTÓRE ZOSTAŁO Z JAJKA DO MASY KOKOSOWEJ
  • 100 ML MLEKA
  • 100 ML OLEJU
  • 4 ŁYŻKI KAKAO
  • 2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA
  • 1 1/2 SZKLANKI MAKI
  • SZCZYPTA SOLI

Przygotowanie

  1. ZROBIĆ MASĘ KOKOSOWA: W MISCE UBIĆ BIAŁKO ZE SZCZYPTA SOLI I CUKREM PUDREM. DO UBITEGO BIAŁKA DODAĆ ŚMIETANĘ I MAKE ZIEMNIACZANA.DOBRZE WYMIESZAĆ ZA POMOCĄ MIKSERA. NA KONIEC DODAĆ WIORKI KOKOSOWE I DOBRZE WYMIESZAĆ. GOTOWA MASĘ ODSTAWIĆ NA BOK I ZROBIĆ CIASTO.

  2. W MISCE UTRZEĆ JAJKA Z CUKREM I SZCZYPTA SOLI. NASTĘPNIE DODAĆ OLEJ I MLEKO I DOBRZE WYMIESZAĆ MIKSEREM. NA KONIEC DO MISKI PRZESIAĆ MAKE, WRAZ Z PROSZKIEM DO PIECZENIA I KAKAO. DOBRZE WYMIESZAĆ. POLOWE MASY CZEKOLADOWEJ WYLAĆ DO KEKSOWKI. Z MASY KOKOSOWEJ UFORMOWAĆ RÓWNY WAŁEK I UŁOŻYĆ GO NA CIEŚCIE, PO ŚRODKU KEKSOWKI. NA KONIEC WYLAĆ RESZTĘ CZEKOLADOWEGO CISTA. WYRÓWNAĆ WIERZCH I PIEC W NAGRZANYM PIEKARNIKU W TEMPERATURZE 180 ST. C. 30 – 45 MINUT. DO SUCHEGO PATYCZKA.

  3. GOTOWE CIASTO POSYPAĆ CUKREM PUDREM LUB POLAĆ ULUBIONA POLEWA CZEKOLADOWA.
    SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (6)

Docherro 21 marca
Pyszna i jaka delikatna:)
ski_ttles 22 marca
Wygląda rewelacyjnie :-)
SprytnaChochla 22 marca
Bardzo fajny pomysł!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • MASA KOKOSOWA:
  • 1/3 SZKLANKI SŁODKIEJ ŚMIETANKI MOŻE BYĆ 30 %
  • 1 1/2 SZKLANKI WIÓRKÓW KOKOSOWYCH
  • 3/4 SZKLANKI CUKRU PUDRU
  • 1 BIAŁKO
  • 2 ŁYŻKI MAKI ZIEMNIACZANEJ
  • CIASTO:
  • 3 JAJKA
  • 3/4 SZKLANKI CUKRU
  • 1 ŻÓŁTKO KTÓRE ZOSTAŁO Z JAJKA DO MASY KOKOSOWEJ
  • 100 ML MLEKA
  • 100 ML OLEJU
  • 4 ŁYŻKI KAKAO
  • 2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA
  • 1 1/2 SZKLANKI MAKI
  • SZCZYPTA SOLI
Składniki